Besiktning av din SAAB

Vad kontrolleras egentligen under en bilbesiktning? Och hur vet man när man behöver besiktiga sin bil? I den här texten går vi in lite närmare på vad det är som gäller och vad besiktningsmannen egentligen tittar efter. Detta gäller inte bara SAAB utan kan appliceras på alla bilmodeller egentligen.

Släck dina 2:or från besiktningen
Flera av Autoexpertens verkstäder kan åtgärda dessa fel och samtidigt rapportera in dem direkt till Transportstyrelsen.
Boka efterbesiktning hos Autoexperten.se
Beställ billiga bildelar hos Skruvat.se

Intervaller av besiktning

Som regel gäller att en ny bil ska besiktigas första gången efter tre år och andra gången två år efter första tillfället. Sedan gäller det årligen ända fram till att den tas ur bruk för gott. När på året du måste besiktiga bilen hittar du lätt genom att titta på din registreringsskylt. Den sista siffran i ditt registreringsnummer berättar under vilka månader besiktningen av din bil måste ske.

Siffrorna följer ett index och är inte en direkt angivelse av vilken månad. Till exempel om du har 875 som siffror, så innebär siffran 5 att du måste besiktiga din bil någon gång mellan maj och september, och har detta inte skett får din bil körförbud från och med den 1 oktober.

Bilbesiktning SAAB

Bild från wikimedia.commons

Vad kontrolleras?

Det finns 7 steg som gås igenom vid en besiktning. De två första stegen är: Bärande konstruktion och hjulsystemet.

  • Först kontrolleras stommen efter rost eller andra skador. Även fram- och bakvagnen, balkar och fästen kollas.
  • Det andra steget är hjulsystemet och där kontrolleras hjulens montering, däcken, styrsystemet, hjulupphängningen, stötdämpning och fjädring.
  • Nummer tre är är motorn och drivlinan. I motorn kollas det efter eventuella läckage, synliga remmar, att batteriet sitter som det ska, bromsvätskans nivå, att motorn sitter fast och inte läcker. Dessutom kontrolleras även växellådan, drivaxlarna, drivknutarna, lederna och att motorn kan överföra kraften till hjulen.
  • I det fjärde steget testas belysningen och kommunikationen. Backspeglar, reflexer, varnings- och kontrollampor, strålkastare, bromsljus och blinkers är alla mycket viktiga för hur trafiksäker din bil är. I detta steg kollas även så att du har en varningstriangel på plats i bilen.
  • I steg nummer fem kontrolleras karossen. Man kollar bilens kaross in- och utvändigt för att se så att inga vassa kanter skapats som allvarligt kan skada ett annat fordon vid en olycka. Andra saker som kollas är bland annat bilbälten, dörrar, ratt, säten, huvlåsning och vindrutan. Ett tydligt varningsmärke ska finnas som talar om att bilen är utrustad med krockkuddar.
  • I det sjätte steget kontrolleras bromssystemet. Man kollar så att bromsarna har tillräckligt mycket kraft och en jämn bromsverkan. Mekanikern kontrollerar också hur långt det är mellan bromspedalen och golvet när man har “plattan i botten”. Även parkeringsbromsen testas på samma sätt.
  • Slutligen i det sjunde steget utförs en elektronisk miljökontroll för att se hur stor påverkan just den specifika bilen har på miljön.

Släck dina 2:or från besiktningen
Flera av Autoexpertens verkstäder kan åtgärda dessa fel och samtidigt rapportera in dem direkt till Transportstyrelsen.
Boka efterbesiktning hos Autoexperten.se
Beställ billiga bildelar hos Skruvat.se

Det är alltså detta man gör när man besiktigar en SAAB eller annan bilmodell hos bilbesiktningen. De gör en grundlig genomgång av din bil för att se att den klarar av de krav som ställs på att framföra din bil på de svenska vägarna.