Att tänka på vid byte av bromsskivor

Bromsskiva

I samarbete med Mekster.se

Är det dags att byta bromsskivor? Då är det en del saker du behöver tänka på. Att byta i rätt tid är viktigt för att säkerställa att det inte uppstår några incidenter i trafiken, varken för dig eller dina medtrafikanter. För att bromsskivorna ska fungera effektivt är det viktigt att de byts regelbundet. Slitna bromsskivor kan orsaka skador på andra delar av bromssystemet.

När ska man byta sina bromsskivor?

Vill du ha optimalt fungerande bromsar måste du byta dina bromsskivor i tid. De främre bromsskivorna har en livslängd på cirka 50- till 70.000 kilometer och de bakre har en livslängd på mellan 70- till 100.000 kilometer. Beroende på kvaliteten på dina delar kan du behöva byta ut dem tidigare. Om du hör skramlande eller gnisslande ljud när du bromsar är det tecken på att det troligtvis är dags att byta ut dina bromsskivor.

Köpa bromsskivor och bromsbelägg online

När du köper dina bromsskivor och bromsbelägg är det viktigt att du köper bilddelar som passar till just din bil. Det är även viktigt att delarna håller en hög kvalitet som kommer att hålla dig säker när du kör. Om du vill hitta bra bildelar till billiga priser på nätet till kan du kolla in Mekster. Där finns allt du behöver till din bil. Du skriver enkelt in din bils registreringsnummer på deras hemsida och får upp alla reservdelar som passar din bil.

Byta bromsskivor själv

Att byta bromsskivor på bilen själv är relativt enkelt att göra. Det är dock extremt viktigt att det blir rätt och du behöver vara väldigt noggrann. Om du är osäker på hur du ska göra är det alltid bättre att låta en bilmekaniker göra jobbet. Om du ska byta en bromsskiva är det bäst att du även byter den andra bromsskivan på samma axel. Det ska du göra för att minimera risken för att din bil ska bromsa ojämnt. En bil som har en ojämn bromskraft kan vara rent av livsfarlig. Du behöver dock inte byta de främre och de bakre samtidigt det sällan leder till ojämn bromskraft. När du byter bilens bromsskivor bör du även byta bromsbeläggen samtidigt.

Så byter du dina bromsskivor själv

  1. Lyft bilen med en domkraft.
  2. Lossa muttrarna på hjulet och ta av det.
  3. Få loss bromsok genom att lossa på dess bultar.
  4. Lossa okhållarens bultar och plocka bort den.
  5. Skruva loss bromsskivan och skruva dit den nya.
  6. Sätt tillbaka alla delar i rätt ordning och upprepa samma process för alla hjul.