Billån

Billån är ett lån för att köpa bil. Köper du en ny bil är det mycket vanligt att finansiera köpet med hjälp av lån. Men även när du köper en begagnad bil så är lån vanligt. Vad för lån är bäst för att köpa en begagnad SAAB? Och vad måste du tänka på innan du tar ett SAAB-lån? Besök Lanupplysningen.se ifall du snabbt och enkelt vill jämföra billån och se vilken långivare som erbjuder bäst ränta och villkor.

Billån med och utan säkerhet

Billån är oftast konstruerade som annuitetslån. Det innebär att de har en rak amortering. Du betalar exakt lika mycket varje månad så länge räntan är oförändrad. Det är bra och du får en tydligt bild över vad din månadskostnad kommer att vara.

Köper du bilen av en återförsäljare så tas ofta bilen som säkerhet för lånet. I dessa lån avtalas oftast om ägarförbehåll, vilket innebär att säljaren har ägarrätten av bilen. Skulle du inte kunna betala tillbaka lånet, tar säljaren helt enkelt tillbaka bilen.

När du köper en bil av en privatperson kallas lånet istället för blancolån. Ett blancolån innebär att bilen inte tas som säkerhet för lånet. Då det inte finns någon säkerhet för lånet, brukar oftast denna typ av lån ha något högre ränta. Men då det allmänna ränteläget är mycket lågt burkar man kunna få denna typ av lån förhållandevis billigt. Det gäller bara att jämföra olika aktörer så att du hittar någon som ger dig en bra ränta.

Billån vid SAAB-köp

När du köper en begagnad SAAB så är det oftast bilen värde och ålder som avgör om det går att använda bilen som säkerhet. Om du köper en begagnad SAAB av en auktoriserad handlare så kan du använda bilen som säkerhet för lånet och därigenom få ner din ränta.

Normalt kan du låna upp till 80 % av bilens värde, medans du betalar resterande 20 % kontant eller med en inbytesbil. Återbetalningstiden för ett billån brukar variera mellan 1-10 år, beroende på hur gammal bilen är. De flesta låneinstitut kräver att bilen inte är äldre än 12 år när lånet ska vara slutbetalt.

Köper du bilen av en privatperson kan du oftast inte använda bilen som en säkerhet. Det finns helt enkelt ingen oberoende tredjeparts som har värderat bilen och därför vill inte banker och andra låneinstitut ha bilen som säkerhet. Vad du istället gör du om du behöver låna pengar till bilköpet är att ta ett blancolån.