Bränslefilter

Bränslefilter för Saab 9-5 är enkla att byta, men kräver från årsmodell 2005 och framåt ett specialverktyg för när man ska lossa på de två slangarna som går in i bränslefiltret.

Att tänka på

Om din bil är av årsmodell 2004 eller äldre så behöver du endast hylsnycklar för att lossa på bilens bränslefilter.

Om den är av årsmodell 2005 eller nyare så behöver du Saabs specialverktyg för att lossa på slangarna, se bild till höger. Specialverktyget sätts in i slangens ände och sedan pressar man ut från filtret för att lossa på anslutningen.

Och eftersom att det är bränsle som du kommer att hålla på med så är det mycket viktigt att iakta försiktighet vid själva arbetet. Inga lättantändliga föremål, inga halogenlampor och gärna en brandsläckare i närheten. Allra bäst är även om du har en vän som kan vara med ifall att något skulle inträffa.

Här hittar du bränslefilter till din SAAB (sök med ditt reg.nr.)
Bränslefilter från kända märken hos Autoexperten.se
Billiga bränslefilter hos Autodoc.se

Steg-för-steg för byte av bränslefilter

  1. Ta ur säkringen för bränslepumpen vid säkringarna till vänster om instrumentpanelen. Ofta sitter säkringen på plats 15, men läs på luckan vilken plats den har. Starta sedan bilen och låt den självdö. På så sätt minskar du trycket i bränsleslangarna.
  2. Hissa upp bilens högra bakdel och säkra med pallbockar. Bilens bränslefilter finns strax framför höger bakhjul.
  3. Lossa på plastkåpan som täcker filtret. Oftast sitter den endast med ett buntband som måste klippas av.
  4. Lossa på den främre bränsleslangen. Tänk på att det kommer att rinna ut bensin, så ha gärna en hink under som du kan fånga bensinen i. När det har slutat rinna så lossar du även på den bakre.
  5. Montera ditt nya bränslefilter i omvänd ordning. Observera att pilarna på bränslefiltret måste peka mot den främre delen av bilen (bensinflödets riktning).
  6. Montera tillbaka plastkåpan genom att fästa den i en eller två nya buntband.

Bränslefilter fyller viktig funktion

Bränslefiltret fyller en viktig funktion för att din bil ska kunna fungera som den ska. Därför behöver det bytas ut och servas då och då för att undvika onödigt slitage och skador på motorn. Nedan berättar vi lite mer om bränslefilter och vad som kan vara bra att ha koll på.

Här hittar du bränslefilter till din SAAB (sök med ditt reg.nr.)
Bränslefilter från kända märken hos Autoexperten.se
Billiga bränslefilter hos Autodoc.se

Bränslefiltrets funktion

Normalt sett sitter bränslefiltret antingen under bränsletanken eller i motorrummet. Det tillhör bilens bränsleledning och dess uppgift är att se till så att inga stora partiklar tar sig hela vägen in i motorn där de kan skada de rörliga delarna. Nuförtiden innehåller inte bränslet lika mycket föroreningar som den brukade göra, men det är inte ovanligt att stora partiklar tar sig in i din bränsletank ändå.

Alltifrån rost som bildats inne i tanken, till smuts som råkat hamna i bränslet vid tankning, till orenheter i bränslet, kan orsaka stora skador om de hamnar i motorn. Stora partiklar kan förstöra injektorn så att den måste bytas ut. De kan också orsaka en tilltäppning av spridaren eller göra så att cylindrarna får svårare att göra det de ska.

Eftersom motorn har så många rörliga delar som är avgörande för att bilen ska kunna ta sig framåt, är det extra känsligt för smuts. Stora partiklar kan med andra ord ge permanenta skador och just på grund av denna anledning har alla bilar ett bränslefilter.

Saab branslefilter

Intervaller mellan byte

Då bränslefiltret försvarar din motor från skadliga partiklar, är det av högsta vikt att byta ut filtret regelbundet. Speciellt om du bor i ett område med mycket föroreningar i luften eller om du använder din bil väldigt mycket. Som allra minst ska det bytas ut vartannat år, men det finns en del mekaniker som rekommenderar att man gör det varje år.

Eftersom bränslefilter går att hitta för en rimlig peng är det onödigt att vänta för länge och riskera permanenta skador i motorn. Speciellt eftersom reparationerna av de skador som riskerar att uppstå kommer kännas bra mycket mer i plånboken än att bara byta ut filtret.

Här hittar du bränslefilter till din SAAB (sök med ditt reg.nr.)
Bränslefilter från kända märken hos Autoexperten.se
Billiga bränslefilter hos Autodoc.se

Att byta ut det själv kan för många tyckas vara lite för komplicerat, även om det absolut är möjligt. Är du osäker och vill ha ett bra jobb är det bäst att inte chansa utan att ta bilen till en verkstad.