Luftfilter

Luftfilter på Saab 9-5 är enkla att byta och görs på under tio minuter. Luftfiltret finns lokaliserat under bilens högra sida längst fram. Man kommer åt luftfiltret genom att höja upp bilens högra sida.  För att byta luftfiltret behöver du lossa på de fyra torx-bultarna som håller i locket till själva kåpan. När du tar ur locket så följer det gamla filtret med. Montera sedan tillbaka i omvänd ordning.

Autoexpertens luftfilter fungerar alldeles utmärkt till Saab 9-5.

Hitta nya reservdelar här (sök med ditt reg.nr.)
Reservdelar från kända märken hos Autoexperten.se
Billiga märkesdelar hos Autodoc.se

Om du är osäker på om det är rätt filter, dubbelkolla gärna genom att slå in ditt registreringsnummer i deras webbshop före köp.

Byte av luftfilter

Alla bilar har ett luftfilter och är något motorn behöver för att kunna arbeta som den ska. Precis som det låter så filtrerar ett luftfilter luften som kommer utifrån innan den sugs in i motorn där den blandas med bränslet. I cylindrarna bränns sedan denna luft och bränsleblandning. I den här texten går vi därför igenom lite om luftfilter för att du ska få en övergripande koll!

Skydda fordonsmotorn

I och med att luften som sugs in i motorn sedan ska blandas med bränslet för att bilda den gas som antänds inne i cylindrarna, krävs det att luften är så ren som möjligt. På samma sätt som att det finns ett bränslefilter som förhindrar att smuts tar sig in i motorn via bränslet och orsakar skador där, så finns det även luftfilter som fyller samma funktion.

Om oren luft tar sig in i motorn kan inte bara motorns verkning försämras utan det kan även orsaka problem med hela systemet. Tänk dig själv hur mycket små partiklar du kan se med blotta ögat som flyger omkring i luften.

Allt i från dammpartiklar, till pollen, till föroreningar från andra bilar behöver skyddas från att ta sig in i motorn. Som tur är, är det inte jättesvårt att förhindra detta. Ett bra luftfilter och att byta det regelbundet är allt som behövs.

Saab luftfilter

Bränsleinsprutning och förgasare

Förr hade alla bilar en förgasare som blandade luften och bränslet, men numera har det i princip helt bytts ut mot vad som kallas för bränsleinsprutningssystemet. Detta system fungerar på ett liknande sätt som förgasaren, men är mer effektiv och kan hålla ett konstant tryck och påverka insprutningstiden, vilket leder till en mer precis mängd av bränsle som tillförs.

Bådas uppgift är att blanda luft och bränsle för att sedan föra in detta i motorns cylindrar. Förgasare hittar man fortfarande på mindre motorer, som i motorcyklar, mopeder och gräsklippare. För att kunna arbeta som de ska, utnyttjar både bränsleinsprutningssystemet och förgasaren sig av ventiler och portaler.

Smuts och partiklar

Tar smuts och partiklar sig in via ventilerna riskerar det att hamna i cylindrarna där det kan orsaka stora skador. Så innan luften kommer så långt måste det passera genom luftfiltret, innan det förs vidare till insprutningssystemet eller förgasaren.

Om ditt luftfilter här är gammalt och smutsigt efter att ha använts under en för lång tid, riskerar det att stoppa luftflödet vilket leder till att tillräckligt med luft inte kan nå bränsleinsprutningssystemet. Detta kommer påverka din bils körförmåga.

Det kan även påverka bränsleförbrukningen då ren luft antänder snabbare. Detta leder till en effektivare förbränning i motorn som i sin tur påverkar hur mycket bränsle du behöver. Så tänk på att regelbundet byta ut ditt luftfilter!

Autoexpertens luftfilter till SAAB 9-5!

Byte av luftfiltret

Enkla och billiga byten som luftfilter, bränslefilter och oljebyte är något som är mycket dumt att skjuta på, då det har en så stor påverkan på din motorn. Att de kan fungera som de ska är en förutsättningen för att motorn ska kunna arbeta på ett optimalt sätt. Och dessa förhållandevis små kostnader som bytena står för är betydligt billigare än de kostnader som riskerar att uppstå om de inte byts i tid.