Kupéfilter

När det kommer till kupéfilter så är det inte längre lika viktigt att det är originalfilter, så länge det är av bra kvalitet. Ett kupéfilters uppgift är att stoppa otrevligheter som kan komma in via fläktvägarna, t ex pollen, småkryp, frön och blad.

Autoexpertens kupéfilter fungerar alldeles utmärkt.

Vi har publicerat en guide med bilder här om hur man byter kupéfilter på Saab 9-5.

Kupéfilter

En annan del att hålla koll på är ditt luftkupéfilter. I luften finns en rad olika partiklar, som damm, pollen och skadliga avgaser. Detta är dåligt inte bara för dig att andas in utan även för din bil. Att regelbundet byta ut sina kupéfilter är därför viktigt för att kunna ha en så bra miljö inne i bilen som möjligt.s

Kupéfilters funktion

På en timme kan närmare 300 kubikmeter med luft strömma in utifrån och in i din bil. När du sitter i trafiken där mycket avgaser bildas är det viktig att luften renas så bra som möjligt innan den tar sig in i bilen. Idag tillverkas i princip alla bilar med kupéfilter (även kallat friskluftsfilter) just av den anledningen.

Detta filter är det dock viktigt att byta relativt ofta. En gång om året rekommenderas då det snabbt blir smutsigt. Ett smutsigt eller på annat sätt dåligt kupéfilter kommer inte bara leda till dålig luft och dålig lukt, utan även att dina bilrutor immar igen på insidan, vilket kraftigt kan sänka din sikt och därmed hur trafiksäker du är.

Vanligt kupéfilter eller aktivt kolfilter?

Det mest populära kupéfiltret är standardfiltret. Det renar effektivt luften från partiklar och är dessutom inte speciellt dyrt. Det finns dock ett annat filter som börjar bli mer populärt på marknaden och det är ett filter som kallas aktivt kolfilter.

Precis som namnet låter påskina använder detta filter sig av aktivt kol för att filtrera luften. Detta leder till ett mer effektivt filtrerande då det inte bara renar luften från smuts och partiklar utan även från skadliga gaser. Det aktiva kolet reagerar nämligen med kolvätena från till exempel avgaser och omvandlar dem till mindre skadliga.

Autoexpertens kupéfilter hittar du här!

kupefilter-kol saab

Standard eller kolfilter

Både standardfiltret och filtret med aktivt kol är gjorda av ett material bestående av mikrofiber, vilket är effektivt när det kommer till rena luften från partiklar. Men på grund av hur effektivt det är och hur mycket luft den renar dagligen, blir den snabbt smutsig. Därför är det viktigt att byta ut åtminstone en gång per år.

Om du väntar alldeles för länge riskerar du att det samlas så mycket smuts i luftfiltret att kupéfläktens motor måste arbeta mycket hårdare för att kunna suga in luften. I värsta fall kan detta leda till överhettning och att fläktmotorn får permanenta skador. Att byta fläktmotorn är förstås en mycket dyrare och mer komplicerad affär än att bara se till att byta luftfiltret regelbundet.

Byte av kupéfilter

Trots att det är en ganska viktig del av bilen är det många som inte tänker på att byta kupéfiltret alls. Nya filter är relativt billiga, brukar kosta endast någon hundralapp och de är dessutom enkla att byta ut själv! På en SAAB 9-5 hittar du till exempel kupéfiltret under instrumentbrädan inuti värme- och ventilationsenheten.

Från passagerarsidan är det lättast att nå den och ta ut den. När du gör det tänk på att även göra rent inne i facket innan du sätter in det nya filtret! Missa inte vår guide om hur du gör för att byta kupéfilter pså SAAB 9-5.