Service

Följande sidor finns tillgängliga med information inför service av din Saab 9-5 OG:

Service av din SAAB

Att serva din SAAB är förstås otroligt viktigt. Det kan ibland kanske tyckas onödigt och mest pengakrävande, men ser du till att serva din bil regelbundet kommer detta att leda till mindre kostnader i framtiden för dig. Nedan berättar vi mer om vad en service av en SAAB innebär.

Reservdelar & verkstad hos Autoexperten

  • Rätt reservdel via reg nummer
  • Prisförslag online på service & reparationer
  • Assistansförsäkring ingår vid service
  • 3 års garanti på reservdelar
  • Ca 400 verkstäder & 125 butiker

En säkrare bil

Det är för att din SAAB ska kunna vara säker för dig och för andra i trafiken och för att den ska kunna fungera så bra som möjligt, som servicen av bilen är så viktig. Om fel upptäcks i god tid kan det åtgärdas innan det är för sent och något allvarligt har skett.

Motorhaveri på motorvägen och bromsar som inte tar i en nedförsbacke är bara två av de saker som riskerar att hända. Tänk på att i trafiken är det aldrig bara dig själv du utsätter för fara, utan även andra medtrafikanter. Därför är det viktigt att bilen alltid servas som den ska.

Känner du dig trygg med att utföra vissa servicemoment kan du följa våra guider. Är du tveksam är det enligt oss bättre att lämna in bilen. På Autoexperten kan du göra få gratis offert för service på din SAAB.

Garantier och bilförsäkringar

Från det att din bil är ny behöver du serva bilen inom vissa intervaller för att din garanti ska gälla. Dessa intervaller bestäms av tillverkaren och de går att hitta i din servicebok. I de flesta moderna bilar brukar de meddela själva när det börjar bli dags att serva dem, men dubbelkolla alltid med din servicebok.

Läs mer om serviceverkstäder och kan boka service på din SAAB.
Läs mer om bilförsäkring till din SAAB.

Under själva servicen är det viktigt att du har kollat upp ifall tillverkaren av din bil kräver att bilen servas av en serviceverkstad som är auktoriserad eller inte. Annars riskerar du att garantin inte gäller. De flesta SAAB-producerade bilar borde vara utanför garantitiden nu, men kolla efter vad som gäller för din bil. Både motorgarantin och rostskyddsgarantin kan gälla i många många år.

SAAB service

Bild wikipedia.org

Serviceverkstad

En serviceverkstad måste även följa de riktlinjer tillverkaren eventuellt kräver, oavsett om den är auktoriserad eller oberoende. Dessa riktlinjer ska finnas i din servicebok. Är det en professionell verkstad görs alltid sök på regnummer så att du alltid kan få rätt bildelar och olja till din bil. Dessutom får du alltid en stämpel i serviceboken när servicen är utförd.

För att din bilförsäkring ska gälla krävs även där att du följer de serviceintervall som tillverkaren har satt upp. Om något skulle hända din bil och det visar sig bero på ett fel som hade kunnat upptäckas om bilen hade servats som den skulle, kan det bli en väldigt kostsam historia för dig.

Samma gäller här när det kommer till auktoriserade eller oberoende verkstäder, att det kan spela roll från försäkring till försäkring vad som krävs. Så kolla upp det innan för att försäkra dig om att försäkringen kommer fortsätta att gälla.

Fördel när du ska sälja bilen

Har din bil blivit servad ordentligt inom de utsatta intervallen är det till fördel om du sedan ska sälja bilen. Det är betydligt lättare att sälja en välskött och ordentligt servad bil. Tänk dig själv om du ska köpa en ny bil och du ser att det har slarvats. Ingen känner ju för att behöva byta ut hela bromssystemet för att det lägger av direkt efter att man precis köpt bilen.

Att serva bilen som den ska servas är säkrare både för köpare och säljare. Det är väl också nackdelen med att själv serva bilen, den du sparar in på servicen förlorar du ofta när du säljer bilen. Ju mindre värde bilen har, desto mer förmånligt att serva bilen själv.

Här kan du serva din SAAB.

Reservdelar & verkstad hos Autoexperten

  • Rätt reservdel via reg nummer
  • Prisförslag online på service & reparationer
  • Assistansförsäkring ingår vid service
  • 3 års garanti på reservdelar
  • Ca 400 verkstäder & 125 butiker

Skillnad mellan service och besiktning

De flesta har nog koll på detta men ibland kan det vara lite förvirrande. Den stora skillnaden är att det finns en lag som kräver att du besiktigar din bil, annars blir det körförbud. Att inte serva din bil är inte olagligt men du kan få problem med försäkringsbolag med mera. Att serva och åtgärda eventuella fel är vad som kan vara bra att göra innan en besiktning för att se till så att din bil får godkänt vid kontrollbesiktningen.