Rätt motorolja till din saab

Vi rekommenderar att man alltid väljer originalolja (GM Genuine). Om du väljer att köra med annat än original så är det mycket viktigt att oljan uppfyller specifikationerna för GM LL-A-025 (bensin) / GM LL-B-025 (diesel) eller Dexos2 (nyare klassning som ersätter de föregående).

Två typer av oljor används för Saab

Oljemängd

Det är viktigt att du har rätt oljemängd när du skall byta olja på din SAAB, så att du får så bra smörjning och rätt oljevolymer i motorn. Du behöver följande oljemängd för att kunna utföra ett oljebyte:

ModellAntal liter
9-5 Bensin4,0
9-5 V64,5
9-5 V6 TID7,3
9-5 2,2 TID5,5
9-5 1,9 TID4,3

Motorolja till SAAB

Motorolja fyller en mycket viktig funktion i motorn på din SAAB och behöver kollas och fyllas på regelbundet. Den behöver även bytas ut ibland för att motorn ska kunna fungera som den ska. Det finns en rad olika typer av motoroljor att välja mellan, både när det kommer till innehåll, kvalitet och hållbarhet. Här nedan förklarar vi lite mer vad som kan vara bra att ha koll på.

Varför är motoroljan så viktig?

Oljans kanske främsta uppgift är att smörja inne i själva motorn där friktion annars skulle uppstå. Kolvarna inne i motorns cylindrar kan till exempel röra sig upp och ner tusentals gånger per minut, så är de inte välsmorda kommer motorn tillslut att gå sönder.

Andra uppgifter motoroljan har är att hjälpa till att kyla motorn, skydda mot korrosion och även att rengöra.Tänk på att själv kolla oljan regelbundet, för även om du följer rekommendationerna gällande byten av oljan så kan det var något oförutsett som har skett.

När oljan är ny är den klar och lite ljusbrun men är den gammal svartnar den på grund av smuts. Vet du med dig att oljan nyligen bytts och fyllts på och oljestickan visar på en oväntat låg nivå eller att färgen är mycket mörk kan det betyda att något är fel på motorn.

Olja SAAB

Olika sorter motorolja

Att det finns så många olika oljor att välja mellan kan vara lite av en huvudvärk. Det finns mineraloljor, helsyntetisk olja och delsyntetisk olja. Den enklaste sorten är mineraloljan som görs av raffinerad olja. Beroende på märket kan den ha andra ämnen tillsatta för att förbättra dess egenskaper.

Den helsyntetiska oljan består av en råolja som tillverkats genom en relativt komplicerad process vilket gör det möjligt att göra oljan mer effektiv vid kallstarter eller vid höga temperaturer. Delsyntetisk olja eller så kallad halvsyntetisk, består av en blandning mellan de andra två oljorna. Den dyraste av oljorna är i regel den helsyntetiska oljan då dess tillverkningsprocess är mycket mer avancerad.

Helsyntet 0W-40 för 9-3/9-5 TTiD Här hittar du den hos Autoexperten
Helsyntet 5W-30 för övriga (bensin och diesel). Länk till Autoexpertens motorolja

Oljans viskositet

Med viskositet menas “tjockhet” och olja har i jämförelse mycket hög sådan om man jämför med andra vätskor. Men inom oljorna finns det skillnader i viskositet och detta brukar stå på flaskorna med motorolja. Det man vill veta är hur lättflytande den är vid kallstart och när motorn är varm.

Detta anges i SAE systemet och som exempel kan det på en flaska stå SAE 10W-40. 10W innebär hur oljan är när den är kall och 40 anger vid höga temperaturer. En hög siffra betyder att oljan är tjockare. När du väljer olja är det viktigt att du väljer den som är bäst för just din bil, annars riskerar du ett onödigt slitage av motorn.