Bensinkort & bästa kreditkortet när du ska tanka bilen

Bensinkort är ett av de vanligaste kreditkorten att ha i plånboken. Det är ett smidigt sätt att betala för drivmedel när du tankar i Sverige och utomlands. Bensinkorten har olika förmåner och bonusar så därför är vårt tips alltid: Jämför bensinkort innan du väljer så att du får det kort som passar dig bäst. I den här guiden kan du läsa mer om vad ett bensinkort är för något, vilka förmåner det kan ge, fördelar och nackdelar samt vad du ska tänka på för att hitta det bästa bensinkortet till just dig.

Vad är ett bensinkort?

Kör du bil mycket och tankar ofta? Då är förmodligen ett bensinkort något för dig. Det är ett kreditkort som ger dig bonus varje gång du tankar samt rabatter på andra köp du gör med kortet. De flesta större bensinkedjorna i Sverige ger ut egna bensinkort och det bästa är att välja ett kort hos den kedja där du tankar oftast. Korten ger rabatt på just den kedja som den är kopplad till vilket är ett sätt att skapa lojala kunder. Rabatten och förmånerna varierar mellan olika bensinbolag och därför är det värt att jämföra de olika bensinkorten innan du väljer.

Med ett bensinkort får du oftast förmåner på alla sorters drivmedel, inte bara bensin. Av denna anledning är det många som kallar kortet för tankkort. Det kallas ibland även för drivmedelskort.

Vanliga bonusar ett bensinkort kan ge dig

Den främsta anledningen till att ha ett bensinkort är att det ger dig rabatt på drivmedel när du tankar. Med andra ord blir det lite billigare om du betalar tankningen med ett bensinkort istället för med kontanter eller ett annat betalkort. Dessutom får kortinnehavaren bonuspoäng på alla inköp som görs med kortet. Det gäller dock inte inköp eller tankning hos en konkurrent. Många kort erbjuder även rabatter och särskilda medlemserbjudanden, exempelvis biltvätt eller gratis kaffe.

Utöver rabatter, bonus och erbjudanden ingår även en reseförsäkring som kompletterar hemförsäkringen. Reseförsäkringen gäller när du betalar en resa med bensinkortet. Det här är en vanlig förmån som de flesta kreditkort ger. Vissa bensinkort ger även ytterligare försäkring, exempelvis tanka-fel-försäkringar eller bilbärgning vid behov.

Fördelar & nackdelar

Precis som alla sorters kreditkort finns det både fördelar och nackdelar med bensinkort. Här kan du läsa mer om dessa.

Fördelar

 • Billigare drivmedel
 • Bonuspoäng vid varje inköp
 • Särskilda medlemsrabatter och erbjudanden till kortinnehavare
 • Oftast gratis årsavgift eller aviagift. Med andra ord kostar det inget att ha ett bensinkort så länge du betalar din faktura i tid.
 • Lättare att få en översikt över din bränsleförbrukning
 • Försäkringar

Nackdelar

 • Kan endast användas på den bensinkedja som kortet är kopplat till
 • Ibland hög uttagsavgift i bankomater
 • Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan de olika bensinkorten

Är bensinkort något för mig?

Kör du bil ofta? Då bör du ha ett bensinkort. Alla som har bil behöver tanka den ibland och har därför användning av ett tankkort. Alla bensinkort ger någon form av rabatt vid tankning och därför borde det vara en självklarhet för alla bilägare att ha ett kort. Det finns egentligen inga nackdelar med ett bensinkort eftersom det inte har någon årsavgift. Med andra ord kan du låta det ligga i plånboken och använda det vid behov. Självklart är det viktigt att sköta sin ekonomi och betala fakturorna i tid, men det gäller för samtliga kredikort.

Hitta de bästa bensinkortet

Det kan vara lite klurigt att välja bensinkort. I princip alla stora bensinkedjor erbjuder tankkort och de lockar med olika erbjudanden och rabatter. Grundregeln när du väljer bensinkort är att välja den kedja där du oftast tankar bilen. Kanske har du en bensinstation nära jobbet eller hemmet dit du oftast åker? Välj i så fall den kedjan. Om du ofta bilar långt kan det däremot vara en fördel att välja ett kort hos någon av de största kedjorna för att garantera att du hittar en bensinmack vid olika orter längs vägen när du är ute och kör.

I övrigt är det viktigt att jämföra de olika erbjudandena och villkoren. Utvärdera vilket bensinkort som ger dig mest tillbaka för tankningen, men även för andra inköp. Faktorer som kan vara bra att jämföra är följande:

 • Rabatt per liter
 • Hur mycket bonus på övriga inköp
 • Unika medlemsrabatter och erbjudanden
 • Cashback och värdecheckar
 • Eventuella avgifter
 • Kredit och ränta samt möjligheten att delbetala
 • Försäkringar

Sammanfattning

Ett bensinkort är ett kreditkort som ger dig rabatt när du tankar samt bonus på andra inköp. Alla som har en bil har nytta av ett tankkort. De flesta kort har ingen årsavgift vilket gör att det inte kostar något att använda det så länge du ser till att betala fakturan i tid. De flesta bensinkedjorna erbjuder bensinkort och rabatten och bonusarna gäller endast på deras bensinstationer. Därför är det viktigt att du väljer den kedja där du oftast tankar bilen eller den som erbjuder bäst förmåner för just dig.