Köpa bil på avbetalning

Att köpa en ny bil på avbetalning kan kännas som en överväldigande process med så många olika kostnader och villkor, därför har vi här tagit fram en artikel för att underlätta det lite för dig.

När du funderar på att köpa en ny bil är det viktigt att förstå alla kostnader som är inblandade. Förutom månadsbetalningar måste du också bland annat ta hänsyn till låneränta, kontantinsats, reparationer och underhåll, med mera.

Ta därför dessa saker i beaktande innan du bestämmer dig för att köpa bil på avbetalning!

Lån och räntor

Räntan på ditt lån är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du letar efter ett billån. Se till att du läser det finstilta i varje låneavtal innan du skriver under. Tänk också på att räntan inte är den enda kostnaden att ta hänsyn till. Lånets längd, månadsbetalningen och det totala räntebeloppet är alla viktiga faktorer du bör ta hänsyn till.

När du jämför lån, se till att du jämför äpplen med äpplen. Jämför låneräntorna, lånens längd, månadsbetalningarna och den totala räntan som du hade behövt betala för varje lån. Först då kan du välja det bästa lånet för dina behov.

Billån och kontantinsats

När du köper en bil kan det belopp du betalar som handpenning ha stor betydelse för dina månadsbetalningar. Enligt konsumentkreditlagen måste privatpersoner betala minst 20 % av bilens pris som en handpenning, antingen genom en kontantinsats eller genom ett inbyte som motsvarar minst 20% av den nya bilens pris. Det innebär att om du köper en bil för 200 000 kr måste du betala minst 40 000 kr i handpenning.

Resterande belopp kan sedan betalas av månadsvis i form av ett lån.

Om du kan betala en större summa som handpenning betalar du mindre varje månad och även en mindre ränta under lånets löptid. Dina månadsbetalningar blir alltså lägre. Har du dock inte tillräckligt med pengar för den 20-procentiga handpenningen kan du fortfarande finansiera ditt köp genom ett privatlån/blancolån.

Kontakta din återförsäljare och se över alla dina alternativ för att hitta lösningen som passar dina behov bäst.

Avbetalningstid för billånet

Ett billån är ett bra sätt att finansiera nya bilar och normalt löper de på mellan 12 och 84 månader.

När man finansierar bilen med ett billån ägs bilen av låntagaren, men eftersom bilen används som säkerhet för lånet så kan den inte säljas förrän lånet är betalt. Därför krävs det ingen annan säkerhet förutom kontantinsatsen när du betalar för bilen.

Säkerheten innebär också att du enkelt kan budgetera för bilen och se till att du har råd med månadsbetalningarna.

Låna till bilen utan kontantinsats

När du finansierar bilen via ett billån så krävs det alltid en kontantinsats, men det finns ett annat alternativ om du inte har eller vill betala en del av lånet i förskott.

Blancolån, som är en form av privatlån, kan användas för att finansiera hela kostnaden för bilköpet. Eftersom bilen är säkerhet för det traditionella billånet så klassas privatlån eller blancolån inte som billån, då det inte används någon säkerhet för de lånen.

Blancolån har vanligtvis högre ränta och kan vara mer riskfyllda än traditionella billån. Överväger du detta alternativ bör du därför se till att jämföra räntor och villkor från flera långivare innan du bestämmer dig för en viss typ av lån

Andra kostnader att ta hänsyn till

När du ska köpa en bil är det inte bara inköpspriset du bör ta hänsyn till. Det finns ett antal andra kostnader som följer med ett bilköp, till exempel:

Trots att en trafikförsäkring är obligatorisk så behöver de flesta också teckna en hel eller en halvförsäkring, för att skydda sin egna bil och priserna på dessa försäkringar kan variera avsevärt beroende på bilens typ och din försäkringsrisk.

Bränsle är en annan löpande kostnad som kan variera beroende på bilens bränsleförbrukning.

Kostnader för underhåll och reparationer

Och slutligen har vi underhållet: Regelbundna oljebyten och underhållsservice som kan vara kostsamma och inte nog med det behöver du även budgetera för omfattande reparationer längre fram.

Underhållskostnaderna kan öka med tiden. Se till att du budgeterar för regelbunden service, hjul- och däckbyten samt andra nödvändiga kostnader för slitage och reparationer. Genom att planera i förväg och överväga alla tillhörande kostnader kan du fatta ett välgrundat beslut om huruvida det är rätt för dig att köpa bilen på avbetalning eller inte.

Så när du tittar på bilar ska du se till att ta hänsyn till alla dessa omkostnader. Annars kan det sluta med att du får en bil som är dyrare än du förväntat.