4 tips för en billigare bilförsäkring

Det första du behöver göra när du köper en bil är att teckna en bilförsäkring. Bilförsäkringen ersätter skador på personer och saker som du orsakar med bilen när olyckan är framme. En bilförsäkring kan vara dyr, men den behöver inte alltid vara det. Det finns många faktorer som påverkar priset, och flera av dem kan du själv påverka. Här hittar du enkla tips på hur du kan säkerställa att du betalar det bästa priset för din bilförsäkring, och hur du undviker en onödigt dyr månadskostnad.

Jämför försäkringar och bolagen

Det enklaste och mest effektiva sättet att hitta den billigaste försäkringen är att jämföra försäkringsbolagen och deras försäkringar. Priset kan skilja en hel del mellan de olika bolagen, även innehållet i försäkringen varierar kraftigt. Genom att jämföra alla bilförsäkringar som finns kan du snabbt få svar på vilken som passar dig, din bil och din plånbok bäst. När du jämför försäkringar får du en överblick över vad som ingår i försäkringen och vad den kommer att kosta dig i månaden. Tänk på att den dyraste försäkringen inte alltid är den bästa.

Parkera i garage om möjlighet finns

Var någonstans din bil står, framförallt under natten, påverkar hur hög din kostnad blir för din bilförsäkring. Om du har möjligheten att förvara din bil i ett garage ska du därför göra det. Försäkringsbolagen erbjuder normalt sett en billigare bilförsäkring till dig som förvarar bilen i ett låst utrymme. Det beror på att det minskar risken för att bilen ska bli utsatt för skador eller för att den ska bli stulen. 

Ange rätt körsträcka

När du tecknar en bilförsäkring får du välja vilka tillägg du vill ska ingå i ditt avtal, men du ska även uppskatta och skriva in hur många mil du kommer att köra med bilen per år. Väljer du ett högt antal mil blir försäkringen dyrare, och vice versa. Du kan alltid justera ditt val av körsträcka, även efter att du har tecknat din försäkring. Se till att du inte uppger en längre sträcka än vad du faktiskt kör per år för att undvika att betala för mycket för din bilförsäkring.

Samla dina försäkringar och få rabatt

De flesta försäkringsbolagen som finns på marknaden erbjuder något som kallas samlingsrabatt. Det innebär att du som har flera försäkringar hos ett och samma bolag får ett billigare pris på dina försäkringar hos dem. Ju fler försäkringar du samlar på dig hos försäkringsbolaget, desto högre blir din rabatt. Vissa bolag erbjuder rabatt på upp till 20% vilket kan spara dig massvis med pengar.