Städa din bil på bästa sätt

Städa din SAAB

Ett vackert polerat yttre spelar ingen roll om insidan är ful. Detsamma kan man säga om bilar. Insidan av bilen behöver förstås städas och rengöras regelbundet på samma sätt som att du tvättar utsidan av bilen. Här i texten skriver vi om lite tips och råd för hur man kan gå tillväga!

Bilvårdsfavoriter för hela bilen hittar du här!

Dammsug

Innan du börjar med att göra något annat måste förstås allt skräp slängas och alla saker som inte behöver vara i bilen plockas bort. Ta sedan ut all inredning som går att ta ut, som till exempel mattorna. Dammsug allt noggrant, både det du tog ut och det som är kvar inne i bilen. Använd ett smalare munstycke för att komma åt i springor och mindre skrymslen. Ett tips är att piska bilklädseln med en mattpiska för att verkligen få upp så mycket smuts som möjligt.

Stada din SAAB

Rengör klädsel och inredning

Ett tips när du ska göra rent tygklädsel är att du använder dig av små sprutor med rengöringsmedel som är kopplade till ett lufttryck. Spetsen på sprutan har ett litet munstycke som rör sig i små cirklar. Detta rengör effektivt klädseln och inredningen.

Ett annat sätt man kan använda sig av är samma princip men med avfettningssprutor istället.

Svåra fläckar

Har du fått svåra fläckar på tygklädseln ska du vara försiktig med att använda dig av fläckborttagningsmedel då detta kan resultera i att fläcken bara blir ännu större. En enklare fläck kan du ofta ta bort med en lätt fuktad trasa men med en svår fläck får du ta till en expert. De använder sig ofta av speciella vattendammsugare. Dessa går att hyra och kan vara ett bra alternativ för dig som vill spara pengar.

Skinnklädsel

Skinnklädsel är betydligt lättare att hålla ren och smutsen som har tillkommit går ofta att få bort med bara en lätt fuktad trasa. För att undvika att lädret spricker är det bra att smörja in det med skinnbalsam efter att du har rengjort det. Man rekommenderar att du som bilägare smörjer in din skinnklädsel regelbundet, åtminstone en gång per år.

Detaljerna och fönsterna

När den grova rengöringen är klar, är det dags att gå på de mindre detaljerna. En trasa och en mjuk gammal tandborste räcker ofta gott och väl. Rengöringssvamp med lite interiörtvätt eller diskmedel är bra att använda om du har fått mörka streck från sulor på inredningen. Tänk på att vara försiktig med att använda rengöringsmedel på material som är ömtåliga.

Bilvårdsfavoriter för hela bilen hittar du här!

Fönster blir lätt smutsiga och flammiga och det enklaste sättet är att använda sig av gammal hederlig fönsterputs. Spreja på rutorna och gnugga med en ren tygbit, så blir det strax skinande rent! Det finns absolut bra sätt att städa sin bil på här ovan har du fått lite mer kött på benen när du skall städa din SAAB.