Den ultimata guiden till att tvätta din Saab

Att äga en Saab är en speciell upplevelse, och många Saab-ägare ser sin bil som en förlängning av sin egen personlighet. Det är därför inte konstigt att vi vill att våra Saab-bilar ska se skinande rena och välunderhållna ut. Men hur tvättar man sin Saab på bästa sätt? Här är den ultimata guiden till hur du kan tvätta din Saab (och självklart även andra bilar) så att den glänser!

Förberedelse: Samla rätt material

Innan du börjar, se till att du har rätt material och produkter för att tvätta bilen på rätt sätt. Här är en lista på saker du kan behöva:

  • Hink med rent vatten
  • Tvättsvamp eller tvätthandske
  • Skonsamt bilshampo
  • Alkalisk avfettning
  • Mikrofiberduk
  • Fönstertvätt
  • Högtryckstvätt (valfritt)

Steg 1: Alkalisk avfettning – mot organisk smuts

Innan du ens börjar tvätta bilen med vatten och tvål, bör du fokusera på den mest envisa smutsen, nämligen den organiska smutsen. Som namnet antyder, kommer denna typ av smuts direkt från naturen. Tänk insekter som har fastnat på stötfångaren, sot från avgaser, pollen som har lagt sig på lacken, och till och med alger eller mossa om bilen har stått stilla under en längre tid.

Alkalisk avfettning är speciellt framtagen för denna typ av smuts. Det är en vattenbaserad avfettning som du ska späda ut med vatten enligt anvisningarna på flaskan. Spraya eller applicera den utspädda lösningen på bilens ytor och låt den verka enligt rekommenderad tid. Skölj sedan noggrant med rent vatten. Den alkaliska avfettningen bryter ner den organiska smutsen och gör det lättare att tvätta bort den. Du kan hitta alkalisk avfettning hos GörDetMedRW.

Steg 2: Skumma och tvätta

Fyll din hink med vatten och tillsätt bilshampo. Använd din svamp eller tvätthandske för att skumma upp bilen ordentligt. Börja uppeifrån och arbeta dig neråt, så att smutsigare vatten inte rinner över renare ytor. Tvätta varje sektion noggrant och se till att skölja bort allt schampo innan det torkar.

Om du har en högtryckstvätt kan du använda den för att skölja av bilen. Men var försiktig så att du inte kommer för nära bilens lack, eftersom högtryck kan skada den.

Steg 3: Torka och polera

Använd en ren mikrofiberduk för att torka av bilen. Mikrofiberduken är skonsam mot lacken och absorberar mycket vatten, vilket minskar risken för vattenfläckar. När bilen är torr kan du, om du vill, applicera en vax eller polish för att skydda lacken och ge den extra glans.

Steg 4: Fönstren – den sista touchen

Fönstren är ofta det som ger bilen den sista touchen av renhet. Använd en fönstertvätt och en annan ren mikrofiberduk för att putsa fönstren, både inuti och utomhus. Se till att röra duken i cirkulära rörelser för att undvika ränder.

Tvätta regelbundet

Att tvätta din Saab (eller vilken bil som helst) kan verka som en stor uppgift, men med rätt förberedelse, verktyg och teknik blir det en enkel och tillfredsställande uppgift. Kom ihåg att regelbunden tvätt och underhåll av din bil inte bara gör att den ser bra ut, utan också förlänger livslängden på lacken och skyddar den mot skadliga element. Så ta fram hinken, svampen och den alkaliska avfettningen och ge din Saab den kärlek den förtjänar!