Vaxa din SAAB

Vaxa bilen – Så här gör man

För att bilen ska kunna hålla sig skinande ren så länge som möjligt efter tvätt gäller det att vaxa bilen efteråt. Här berättar vi lite mer om vad man ska tänka på när det gäller att vaxa bilen.

Varför är det så viktigt

Att vaxa bilen är ett moment många väljer att hoppa över. Det tar tid och är inte speciellt enkelt. Dock hjälper vaxningen till att hålla din bil ren längre då smutsen inte fäster lika bra. En ovaxad bil blir smutsig mycket snabbare vilket betyder att den måste tvättas oftare, vilket i sin tur tar tid det också. I slutändan kan det nog gå jämt ut med tid och energi mellan att vaxa eller att tvätta oftare.

Hitta billiga tvättprodukter till din Saab
Tvättprodukter från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga tvättprodukter hos Skruvat.se

Första steget: Tvätt

Det är viktigt att du gör detta steg ordentligt, annars blir inte vaxningen lika bra. Börja med att avfetta bilen grundligt med ett avfettningsmedel avsett för den smuts din bil har och gå sedan över till att spola bort det. Känns lacken len under din hand är det dags att gå på schamponeringen. Tänk på att använda en helt ren svamp så du inte repar lacken. Skölj av när du är klar och torka sedan bort vattnet med en trasa. Mer om biltvätt hittar du under rubriken “tvätta bilen”.

Vaxa din SAAB

Andra steget: Karosslera

För cirka tjugo år sedan skapade man i Japan den så kallade karossleran. Precis som det låter består den en lerklump som fångar upp smutsen på lacken. För att använda den börjar du med att blanda en 10% schampolösning i en sprayflaska. Spreja sedan lösningen både på lerklumpen och på det ställe du ska använda den på, innan du börjar att dra leran fram och tillbaka över lacken.

Du kan själv enkelt känna skillnaden genom att stoppa handen i en plastpåse och därefter dra handen först över en lerade ytan och sedan över den olerade. Viktigt att tänka på här är att om du tappar leran på marken måste den slängas. Smuts och grus kan ha fastnat och det är dumt att chansa.

Tredje steget: Maskering

Detta moment är lite tidskrävande och kanske tråkigt, men det är viktigt att det görs. Alla plastdetaljer, backspeglar, spolarmunstycken och dörrhandtag behöver maskeras för att de inte ska missfärgas.

Hitta billiga tvättprodukter till din Saab
Tvättprodukter från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga tvättprodukter hos Skruvat.se

Fjärde steget: Polering

För att poleringen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du läser på lite om produkterna innan, så att de fungerar för just din bil. Du kan också söka på nätet eller fråga någon expert. Det går att köpa hela polerings-kit men ofta är det billigare att köpa produkterna var och en för sig. Nu vet du hur du skall vaxa din SAAB på bästa sätt.