Takbox till SAAB

Takboxar fungerar perfekt som ett extra lagringsutrymme för din bil. Speciellt om du ska resa långt och med mycket packning. I den här texten går vi igenom en del saker som kan vara bra att tänka på gällande takboxar. Du kan självklart även köpa takbox på nätet.

Hitta takboxar & takräcken till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Takboxar från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga takboxar hos Skruvat.se

Välj rätt takbox

Som alltid innan man köper något gäller det att först avgöra vilket behov man har. Gillar du till exempel att åka längdskidor behöver du en lång takbox medan om du bara ska ha väskor eller liknande räcker en kort. För att en takbox ska anses vara lång ska den vara över 225 centimeter. En kort takbox behöver vara under 208 centimeter.

Det finns även olika höjder på boxarna. Det rekommenderas att du hellre väljer en högre takbox än en bredare om du vill ha mer utrymme. Detta för att du kan packa på ett bättre sätt. En låg takbox är cirka 27-30 centimeter vilket fungerar bra om du bara har skidor och liknande, medan en hög takbox ligger på mellan 39-47 centimeter. Storleken däremellan kallas mellanhög.

Takbox SAAB

Montera takboxen

Börja med att fästa takräckena på bilen. Alla takräcken passar inte alla bilar, så du måste ha kollat upp vilka just din bil behöver innan du försöker montera dem. När du sedan sätter takboxen på takräckena är det viktigt att den blir så centrerad som möjligt. Annars riskerar du snedbelastning och problem om du måste svänga hastigt. Tänk på att inte sätta takboxen för långt bak så att du inte kan få upp bagageluckan eller att den slår i när du öppnar.

Packa takboxen

En sak som är bra att tänka på är att inte ha en massa löst liggande saker i takboxen, då de kommer att åka omkring medan du kör. En kraftig inbromsning kan dessutom göra att inte bara lasten skadas utan även boxen.

Hitta takboxar & takräcken till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Takboxar från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga takboxar hos Skruvat.se

För skidor finns det särskilda fästen som håller fast dem inuti takboxen. Vill du inte lägga pengar på det kan du använda dig av ett starkt snöre eller rep. Skidor kostar mycket och sitter de inte fast ordentligt finns risken att du kan behöva köpa nya, så det är dumt att slarva.

När du packar tänk också på att inte packa för tungt i boxen. Det är bättre att ha de lite tyngre sakerna inne i bilen. Problemet som uppstår om det blir för tungt i takboxen är att bilens tyngdpunkt blir högre, vilket kommer påverka köregenskaperna.