Sommardäck SAAB

Dags för sommardäck

Kanske ett par snygga aluminiumfälgar till sommardäcken? I Sverige är det mellan 1 december och 31 mars lag att använda vinterdäck om det är vinterväglag. I södra Sverige har temperaturerna letat sig en bra bit över nollan och uteserveringarna har börjat öppna.

De modiga börjar redan lägga på sommarskor på sina bilar. Är du tidigt ute brukar oftast däckfirmorna kunna erbjuda riktigt fina priser på däck och fälg. ABS Wheels har ett brett utbud av sommardäck och fälgar.

Hitta billiga däck & fälgar till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Låga priser, Snabba leveranser & 24mån Räntefri Delbetalning hos Gummihuset.se
Universala och billiga däck & fälgar hos Skruvat.se

Sommardäck till SAAB

Ett bra sommardäck ska fungera i varmare temperaturer och ha ett så bra grepp som möjligt om vägbanan även vid kraftiga skyfall. I den här texten nämner vi lite saker det kan vara bra att tänka på om sommardäck.

Skippa året-runt-däck

Det finns många som tror att det finns ett så kallat allrounddäck som går att använda året runt. I dagsläget finns det inga sådana som fungerar i vårt nordliga klimat, utan det många gör är att använda odubbade däck även på sommaren då dessa inte är olagliga under sommarhalvåret. Odubbade däck kan dock vara en direkt livsfara att använda under sommarmånaderna och rekommenderas ej.

Sommardack SAAB

Gummit skiljer sig åt

Anledningen till att det inte fungerar i klimat med stora temperaturskillnader är bland annat att gummit i vinterdäcken och sommardäcken skiljer sig. Vinterdäcken har sämre grepp vid högre temperaturer då gummit är utvecklat för att vara optimalt vid låga temperaturer, på samma sätt som att sommardäcken har som bäst prestanda när de används i temperaturer över 7 grader.

Dessutom är mönstringen på vinterdäcken betydligt sämre på att hantera vägbanor med mycket regn. Med andra ord blir man farligare i trafiken genom att använda odubbade däck på sommaren, både för sig själv och andra.

Regler gällande sommardäck

Lagen säger att mönsterdjupet måste vara minst 1.6 mm, men att djupare förstås rekommenderas. Ju djupare, ju bättre grepp om vägbanan vid vått väglag. Nya sommardäck brukar vanligtvis ha ett mönsterdjup på 7-8 mm och om du köper begagnade sommardäck, tänk då på att åldern ofta inte spelar lika stor roll som mönsterdjupet! Så var alltid noga med att kolla så att mönstret på däcken inte är för nedslitna, även om annonsen säger att däcken bara är ett år gamla.

Vinterdäck vs Sommardäck

Mellan den 1 december och 31 mars måste vinterdäck användas vid vinterväglag. Dubbdäcken får lov att användas mellan 1 oktober fram till den 15 april om vädret kräver det, men kan det motiveras av vinterväglag är det även tillåtet både tidigare och senare än nämnda datum. Med vinterväglag menas snö, is, frost och snömodd.

Sommardäck blir snabbt styvare i temperaturer under 7 grader, vilket försämrar väggreppet och ökar bromssträckan, så var försiktig med att inte byta för tidigt. Tänk på att vädret snabbt kan slå om i mars-april så även om det är några varma dagar i mars, kan det ändå komma en snöstorm efter det.

Hitta billiga däck & fälgar till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Låga priser, Snabba leveranser & 24mån Räntefri Delbetalning hos Gummihuset.se
Universala och billiga däck & fälgar hos Skruvat.se

Bra att tänka på vid köp av sommardäck

Köp däck som passar din bilmodell. Du hittar bland annat bredden på däcken, samt antalet tum på fälgen och hastighetsklassningen på sidan av ditt däck. Det rekommenderas att inte köpa däck som skiljer mer än +-5% än på de som din bil borde ha.

Vid köp av däck kan det vara bra att prata med en däckhandlare som kan ge dig råd utifrån din bils förutsättningar. Många lockas av att köpa så billiga däck som möjligt eftersom även de billigaste är dyra nog, men tänk på att det gör stor skillnad för trafiksäkerheten för dig och andra med däck som är av sämre kvalitet. Nu vet du mer om SAAB och sommardäck!