Köpa fälgar till SAAB på nätet

Fälgar till SAAB

Bilens hjul består av däcket och fälgen och för att bilen ska kunna uppnå maximal prestanda krävs det att däcken och fälgarna inte bara matchar varandra utan även den specifika bilmodellen. I den här texten går vi igenom lite saker som det kan vara bra att ha koll på när det gäller fälgar!

Hitta billiga däck & fälgar till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Låga priser, Snabba leveranser & 24mån Räntefri Delbetalning hos Gummihuset.se
Universala och billiga däck & fälgar hos Skruvat.se

Bilfälgens konstruktion

Fälgar är oftast gjorda av stålplåt eller aluminium och består bland annat av navhålet, muttrar/bultar som fästs i navet och bultcirkeln. Dessa är viktiga att ha koll på vid köp och montering av en fälg. Navhålet måste till exempel passa bilens nav och om fälgen inte blir ordentligt centrerat kommer bilen vibrera vid körning.

Ibland behövs det en navring för att kunna sätta fälgen på bilens nav så den blir centrerad. En vanlig personbil har oftast 3-5 muttrar eller bultar som fäster fälgen i navet.

Några viktiga mått att ha koll på

Bultcirkeln. Detta mått beskriver antalet bultar och avståndet mellan dem. Har bilen 4 bultar kan man mäta tvärs över mellan två bultar som sitter mitt emot varandra, men har bilen ett ojämnt antal bultar är måttet diametern av den cirkel som bildas runt bultarna. Måttet skrivs med antalet bultar och diametern på bultcirkeln mätt i millimeter. Som exempel kan det stå 5/110 vilket då betyder 5 muttrar och avståndet mellan dem är 110 mm.

ET-måttet (kallas även offset eller fälgens inpressningsdjup). Det anger avståndet från fälgens mittpunkt, så kallade axiella centrum till där fälgen monteras mot hjulnavet. Detta kan vara 0 (neutralt), positivt eller negativt.

Matcha fälgens mått

Det är viktigt att fälgen matchar bilens mått, då den annars kan ta i innerskärmen eller bromsoket. På insidan av fälgen brukar ET-måttet vara stämplat. Det är viktigt att det blir rätt med ET-måttet för annars kan fälgen antingen sticka ut eller hamna för långt in. Om du är osäker kan du besöka onlinebutiker som säljer däck och fälgar och använda sökfunktionen med ditt registreringsnummer. Där får du enkelt upp korrekt information om vilka däck och fälgar som passar din Saab.

Fälgens dimensioner. Till skillnad från bultcirkeln mäts detta i tum, både dess bredd och diameter. Står det 8×17 betyder det 8 tum i bredd och 17 tum i diameter.

Det går ofta inte att byta mellan olika bilmodeller, då det är många olika mått man måste ta hänsyn till. Alla de olika måtten leder till en mängd olika kombinationer, kan göra fälgarna nästan unika för sina modeller. Nu vet du lite mer om fälgar i allmänhet och speciellt till SAAB. Köp dina fälgar på nätet!

Hitta billiga däck & fälgar till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Låga priser, Snabba leveranser & 24mån Räntefri Delbetalning hos Gummihuset.se
Universala och billiga däck & fälgar hos Skruvat.se