Vinterdäck för SAAB

Tiden är kommen, det är dags för vinterdäck! I Sverige får vinterdäck monteras från och med 1 oktober och får användas till och med 30 april. Detta gäller även givetvis dubbade vinterdäck.

Låt inte första snöfallet bli påminnelsen att det är dags att byta till vinterdäck. Gör det i stället i god tid och kör säkrare! Nokian Hakka är historiskt sett ett väldigt bra däckval, men även Contentinental har några bäst-i-test vinnare. Det är dumt att snåla på däck, köp istället däck som håller länge och framförallt håller hög säkerhet!

Hitta billiga däck & fälgar till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Låga priser, Snabba leveranser & 24mån Räntefri Delbetalning hos Gummihuset.se
Universala och billiga däck & fälgar hos Skruvat.se

Vinterdäck för SAAB

Det viktigaste med ett vinterdäck är att det är så säkert som möjligt. Att det ger din bil ett bra grepp när det är långt ifrån optimala körförhållanden på vägarna. I den här texten beskriver vi närmare vad som kan vara bra att ha koll på när det kommer till vinterdäck.

Vad är vinterdäck?

Precis som det låter är det däck gjorda för vintern, eller rättare sagt för vinterväglag. De är märkta på något sätt med MS, M.S, M-S, M&S eller helt enkelt Mud and Snow. Skillnaden mellan ett sommardäck och ett vinterdäck är bland annat att det senare är gjord av en gummiblandning som håller sig mjuk även under låga temperaturer.

Saab 9-3

Detta leder till att vinterdäcken behåller en hög elasticitet och därmed får ett bättre grepp om vägbanan. Det blir rent av bättre under lägre temperaturer, medan sommardäck redan vid 7 grader blir hårdare och får sämre grepp och bromssträcka.

Vinterdäck har även ett djupare och annorlunda mönster på däcken, för att ytterligare säkerställa ett bättre grepp. Lagen säger att mönsterdjupet på ett vinterdäck aldrig får understiga 3 mm, så tänk på att kolla detta regelbundet och inte bara när du byter däcken!

Olika sorters vinterdäck

Dubbade. På blankis är detta den klart bästa sorten men problemet är att när det inte är vinterväglag kan dubbarna bidra till ökat slitage på vägbanan samt att hälsoproblem till följd av partiklarna som dubbarna sliter upp. De för också mer oväsen och i en del storstäder i Sverige tillåts inte alltid dubbdäck att användas vid körning, oavsett väglag.

Odubbade (friktionsdäck) av nordisk typ. Dessa är sämre på is, men är anpassade för snö och barmark. Fördelen är att de låter mindre, drar inte upp hälsofarliga partiklar och att de är tillåtna överallt i alla städer. Men nackdelen är att de har sämre grepp än dubbdäcken.

Odubbade (friktionsdäck) av europeisk typ. Är ofta ett sämre alternativ på våra breddgrader då de är anpassade för barmark och lite högre temperaturer.

Hitta billiga däck & fälgar till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Låga priser, Snabba leveranser & 24mån Räntefri Delbetalning hos Gummihuset.se
Universala och billiga däck & fälgar hos Skruvat.se

Byte till vinterdäck

Lagen säger att mellan 1 december och 31 mars måste vinterdäck användas vid vinterväglag. För dubbdäck gäller att de får lov att användas mellan 1 oktober och 15 april, men om det väntas vinterlag får de användas även vid annan tid. Med vinterväglag menas snö, is, snömodd eller frost.

Har du en lätt lastbil gäller samma regler som för personbilar. Om du har en släpkärra måste den ha dubbdäck om din bil har det, även om kärran är undantagen vinterdäck i vanliga fall. Har du friktionsdäck kan släpkärran ha dubbade eller odubbade.Nu vet du mer om Vinterdäck till SAAB!