Bilbatteri till SAAB

Bilbatteri – Vad skall man tänka på?

Du har säkert varit med om att när du kommer ut till bilen och vrider om nyckeln är motorn helt död. Hur mycket du än försöker händer absolut ingenting. Du testar då att tända en lampa inne i bilen vilket bara bekräftar dina farhågor – batteriet har laddat ur!

Då är det bara att ta fram startkablarna och gå ut på jakt efter någon vänlig själ som kanske kan hjälpa dig. I den här texten förklarar vi lite om olika batterier och vad man ska tänka på för att ditt batteri ska fungera så bra som möjligt, så länge som möjligt!

Hitta alla bilbatterier till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Bilbatterier från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga bilbatterier hos Skruvat.se

Olika typer av batterier

Våtcellsbatterier. Dessa batterier kallas ibland för “påfyllningsbara” batterier och är de som används mest i dagens moderna bilar. I början när våtcellsbatterierna kom var de betydligt enklare än vad de är idag och bestod av stänger av bly som hängde ner i tunna glasbehållare med vätska.

Sedan dess har batteriet utvecklas mycket och idag anses det vara ett av de bästa då det både håller länge och går att lita på. Som de flesta andra bilbatterier måste det laddas upp, eftersom det självurladdas.

Kalciumbatterier. Ett annat batteri som är mycket vanligt är kalciumbatteriet, vilket är uppbyggt på samma sätt som våtcellsbatteriet med tunna, positiva och negativa plattor nedsänkta i vatten blandat med svavelsyra.

Bilbatteri SAAB

Bilden är inte från en SAAB.

Skiljer sig mellan olika batterier

Dock skiljer sig plattorna i kalciumbatteriet från våtcellsbatteriet åt genom att de är gjorda av en kalciumlegering, till skillnad från bly. Kalciumlegeringen gör att förlusten av vätska från batteriet minskar med nästan 80 %. Även dessa batterier självurladdas och behöver laddas upp, men de har en betydligt lägre självurladdning.

AGM-batterier. Dessa batterier innehåller glasfibrer som binder elektrolyten (blandningen mellan vatten och svavelsyra) så att detta inte kan röra sig fritt och riskera att läcka ut. Bland bly-syrabatterierna är detta den mest avancerade teknologin som finns idag. Dessa batterier kostar mer men fördelarna är att de tål djupa urladdningar samt att de har en längre livslängd. Självurladdas och behöver laddas upp.

GEL-batterier. Med hjälp av formar av gelé hålls syran på plats inne i batteriet. Liksom AGM-batterierna är de tåliga mot djupurladdningar. De används inte så mycket i vanliga bilar, utan är vanligare i exempelvis elrullstolar vilka består av en elektrisk utrustning som är mer krävande. Förekommer även som förbrukningsbatterier i båtar. Självurladdas och behöver laddas upp.

Hitta alla bilbatterier till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Bilbatterier från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga bilbatterier hos Skruvat.se

Att tänka på med bilbatterier

När du köper ett batteri bör du välja ett som tål kalla temperaturer. Om du inte gör det kan du få problem med att starta motorn under vinterhalvåret.

Tänk också på att ta hand om ditt batteri eftersom ett dåligt underhållet batteri kan sluta att fungera efter bara några få år. Mellan ett batteris pooler och kablar kan det oxideras, detta behöver du till exempel ta bort för att det ska hålla bättre.