Hur låg är milkostnaden för en elbil?

De senaste attackerna mot saudiska oljeanläggningar har drivit upp bensinpriset och experter tror att vi har ytterligare höjningar att vänta. Den som väljer att köra elbil behöver inte oroa sig för ökade bensinpriser, men hur mycket billigare är det att köra elbil jämfört med bensin- eller dieselbilar?

Det som står för bilbudgetens största kostnader är bränsle och värdeminskning. Vill du spara pengar med lägre milkostnader är naturligtvis en elbil att föredra. Framtidens andrahandsmarknad för elbilar är sannolikt också den ljusare än för bensinbilen. Då fossila bränslen gradvis fasas ut och utsläppskraven i EU blir allt hårdare framtvingas en växande marknad för elbilar.

Vad påverkar kostnaden?

Det är många faktorer som spelar in när man räknar ut milkostnaden för en elbil. Dels beror det på körförhållandena, klimatet och körstilen, hur hårt man trampar på gaspedalen. Även skatt och försäkring påverkar naturligtvis snittkostnaden per mil. Vissa bensinbilar drar mer bensin än andra och vissa elbilar är effektivare än andra. Vi har räknat ut hur milkostnaden ser ut för en elbil och resultatet är häpnadsväckande. Här har man tagit drivkostnader för en genomsnittlig elbil och då fått fram att kostnaden per mil är 2,6 kr vilket är mycket lågt i jämförelse med dieselbilens 11,4 kr.

Billån med bilen som säkerhet
Om du skall köpa en bil kan du ansöka om ett fordonslån med bilen som säkerhet hos Blipp.se. Eftersom banken har din bil som säkerhet så kan Blipp erbjuda en låg ränta på 3.95% till alla deras kunder.

Det höga priset för elbilarna har gjort att den främst attraherat en mer välbeställd målgrupp. Att elbilarna faktiskt är betydligt billigare att äga och köra än bensindrivna bilar kan öppna upp för fler miljömedvetna köpare. Då motorerna i elbilar är enklare blir ofta servicekostnaderna lägre och sedan 1 juli 2018 subventioneras inköp av elbilar med en bonus. Vetskapen att du sparar pengar samtidigt som du bidrar till minskade utsläpp och påverkan på vår miljö gör elbilen till ett klokt val att överväga inför nästa bilköp.

Nybilspriser på elbilar

Nybilspriserna på elbilar ligger idag mellan 300 000 kr och 2 000 000 kr med ett snittpris på ca 460 000 kr. Vill du ta ett billån för att köpa en elbil som kostar 460 000 kr behöver du cirka 92 000 kr i kontantinsats. Många långivare erbjuder billån utan kontantinsats som gör att du kan låna till hela bilens kostnad eller till kontantinsatsen. Drömmen om en ny bil kan förverkligas snabbare än du anar.

Billigaste elbilen är idag Peugeot iOn som kostar från 259 900 kr och har en räckvidd på 150 km. Dyrast är Tesla Model X Lud Perm som kostar från 1 160 680 kr och har en räckvidd på 485 km. Utöver kostnaden för själva bilköpet behöver du även tänka på att du ska kunna ladda bilen hemma med en laddbox. En laddbox kostar mellan 5 000 och 12 000 kr och installationen av laddboxen kostar i regel mellan 2 000 kr och 10 000 kr. Genom Naturvårdsverket kan du ansöka om bidrag för installation av laddbox. Bidraget ger dig halva kostnaden för laddboxen och halva kostnaden för installationen av laddboxen men som mest upp till maximalt 10 000 kr.

Billån med bilen som säkerhet
Om du skall köpa en bil kan du ansöka om ett fordonslån med bilen som säkerhet hos Blipp.se. Eftersom banken har din bil som säkerhet så kan Blipp erbjuda en låg ränta på 3.95% till alla deras kunder.