Dragkrok till din saab

För att kunna koppla ihop ett släp till din bil behöver du förstås en dragkrok. Det är inte alltid helt enkelt, så i denna text går vi igenom lite om olika sorters dragkrokar, elkontakter samt vilka villkor det är som gäller. Här läser du om generell information om dragkrokar och du kan även beställa och löpa dragkrok till din SAAB här via sajten.

Hitta billig dragkrok till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Dragkrok från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga dragkrokar hos Skruvat.se

Fast, avtagbar eller infällbar dragkrok

De fasta dragkrokarna är precis som det låter – fasta. De sitter där permanent och går inte att ta av tillfälligt. Denna typ av krok är oftast den billigaste på grund av sin enkelhet, men problemet med den är att man alltid har en dragkrok som sticker ut där bak. Med avtagbar dragkrok däremot går det att montera av och på kroken vid behov.

Den infällbara dragkroken har en vikbar led som tillåter den att kunna vika in sig under bilen, vanligtvis manuellt eller elektriskt. Denna krok går ofta inte att köpa till efter att bilen har blivit tillverkad, utan brukar fabriksmonteras vid beställning. En infällbar dragkrok kostar mer men är å andra sidan väldigt smidig.

Dragkrok SAAB

Bild från Flickr.com 

7 eller 13 poler

När dragkroken ska sättas på brukar man kunna välja mellan vilken typ av kontaktblock man vill ha. Det finns 7- och 13-poligt och vanligtvis brukar den 13-poliga vara avsedd för husvagnar medan den 7-poliga är vanligare för släp.

Elkontakt

En elkabelsats och anslutningskontakt i dragfordonet behövs alltid oavsett släp. Detta för att bilens ljussignaler ska kunna överföras till släpvagnen. Med större släp är det mycket viktigt att bromsljus och blinkers fungerar även på släpet. På några nyare bilar kan man behöva ändra i bildatorns inställningar för att den ska veta att det finns en dragkrok, annars kommer inte någon anslutningen att ske.

Annan utrustning

På äldre bilar behöver man ibland montera på ytterligare tillbehör, för att inte det ska slita för mycket på själva dragbilen om den behöver dra något tungt, som en husvagn. Exempel på ytterligare tillbehör som kan behövas är en extra kylare vid automatlådans olja för att denna inte ska bli överhettad. Det är bra att kolla med din mekaniker innan du ger dig ut på en husvagnssemester för första gången.

Hitta billig dragkrok till din Saab (sök med ditt reg.nr.)
Dragkrok från kända märken hos Autoexperten.se
Universala och billiga dragkrokar hos Skruvat.se

Nya villkor för dragkrok

Sedan 2013 behöver man inte längre göra en registreringsbesiktning om man har en dragkrok. Tidigare var man tvungen att göra detta men Transportstyrelsen avskaffade detta krav för att förenkla för alla fordonsägarna. Det blir också en mindre kostnad vilket man sällan tackar nej till.