Tecken på slitna bromsskivor

bromsskivor

För att du ska kunna bromsa ordentligt med ditt fordon är det viktigt att bromsskivorna på bilen är i bra skick. Varje gång du bromsar med bilen uppstår det friktion på skivorna som sliter på dem. Därför är det nödvändigt att du regelbundet byter ut bromsskivorna på ditt fordon så fort du upptäcker att de börjar bli slitna. Att köra runt med felaktiga bromsskivor kan ge förödande konsekvenser, både för dig och för de andra som färdas i trafiken.

Viktig del av bilens bromssystem

Bromsskivorna är en del av bilens bromssystem och gör att du som kör faktiskt kan bromsa in och stanna. Skivorna finns i varierande storlekar, material och modeller, anpassade för de olika bilmodeller som finns. För att bromsskivorna ska fungera optimalt behöver dem vara en viss tjocklek. Det finns därför ett minimum när det gäller mått på hur tunn den får vara för att köra med. Hur lång tid, eller körsträcka, en bromsskiva håller beror på hur ofta du kör och vilket material den är gjord av.  

bild på bromsskivor

Bild på bromsskivor tagen från bildelaronline24.se

Så fungerar bromsskivor

Bromsarna på ett fordon består av flera olika delar, bland annat skivor, belägg och bromsok. När du trampar på bromspedalen i din bil trycks beläggen mot bromsskivorna viket gör att friktion uppstår. Det är friktionen som gör att bilen stannar men om skivorna är slitna kommer bilen inte att bromsa in som den ska.

Tecken på slitna skivor

När bromsskivorna börjar bli slitna ska du byta ut dom. Den främsta och vanligaste indikationen på att dina skivor är slitna är att din bromssträcka ökar avsevärt. Ett annat vanligt tecken på slitna bromsskivor är att din bil avviker från den naturliga rörelsebanan när du bromsar. Om skivorna är slitna är det även vanligt att du hör ett slipande eller visslande ljud när du trycker på bromspedalen. Utslitna skivor kan även gör att pedalen pulserar när du trampar ned den.

Vanliga orsaker till slitage

Bromsskivor är, precis som många andra delar på en bil, förbrukningsvaror som slits ut och behöver bytas med jämna mellanrum. Att skivorna blir slitna med tiden är inget du kan undvika, men det finns faktorer som kan göra att dem slits ut fortare än förväntat. Ett exempel på en sådan faktor är om bromsskivorna blir utsatta för långvarig exponering av fukt. Slitage på bromsskivor kan även bero på kontinuerligt hårda inbromsningar eller felaktig installation.

Byt bromsbelägg samtidigt

Om du har en bromsskiva som är sliten och behöver bytas, ska du även byta ut den andra skivan på samma axel. Bromsskivor byts alltså alltid parvis per axel. De flesta verkstäder rekommenderar även att byta bromsbelägg om du ska byta bromsskivor. Det ska göras för att förhindra instabilitet och en ojämn bromsverkan. Om du inte byter belägg och skivor samtidigt kan de gamla bromsbeläggen göra att den nya bromsskivan blir ojämnt sliten.