Fördelar och nackdelar med att köpa elbil

Saab är ett bilmärke som många gillar, men några elbilar från Saab eller avknoppningen Nevs finns inte. Här berättar vi om våra tankar gällande de för- och nackdelar som finns med att köpa en elbil för att du ska kunna göra ett informerat val om det. 

Fördelar med elbilar

Elbilar är energieffektiva

För att en bil ska vara energieffektiv vill det till att så lite energi som möjligt krävs för att bilen ska röra på sig. Fossilbilar, alltså bilar som drivs med bensin och diesel, klarar av att konvertera cirka 20 % av motorns kraft till rörelseenergi, medan samma siffra för elbilar är cirka 60 %. 

Sammanfattat behöver alltså en elbil göra av med mindre energi för att bilen ska flytta sig framåt, säger miljöbloggen EnegrgySage

Elbilar är miljövänliga

Att elbilar är mer miljövänliga än fossildrivna bilar är allmänt känt. Det finns en viss miljöpåverkan för elbilar sett till den energi och de råvaror som går åt vid tillverkningen och transporten till dig som kund, men allt som allt ska elbilar räknas som rena och miljövänliga.

Din elbil släpper inte ut några avgaser när du kör med den, och så länge du laddar bilen med grön energi är din miljöpåverkan minimal. Fast om elen kommer från ett smutsigt energislag som kol eller olja får du fortfarande räkna med en viss miljöpåverkan. Samtidigt är det inte ”elbilens fel”, utan elnätets. 

Elbilar är tysta och snabba

Nästan alla elbilar är tysta om inte ett konstgjort motorljud lagts till. Det du hör mest är i regel däckljudet som låter när din elbil kommer upp i lite högre hastigheter. 

Då energiförlusten är minimal från motor ut till däcken har elbilar också en bra effekt. Att göra en snabb omkörning är alltså sällan ett problem om du har en elbil. 

Elbilar har generellt en låg driftskostnad

Om du laddar din elbil hemma med en laddbox får du räkna med en låg kostnad per mil på cirka 100 kr per full laddning. Observera att det kostar mer att ladda din elbil vid publika snabbladdare och att faktorer som elpris och din bils batteriprestanda påverkar priset. 

Nackdelar med elbilar

Elbilar har en begränsad körsträcka innan laddning

Du kan generellt köra mellan cirka 30 och 60 mil innan du måste ladda din elbil. Räckvidden för elbilar har förbättrats tack vare mer kraftfulla batterier, men att behöva ladda sin elbil är enligt många irriterande då det tar tid och kräver en paus i bilåkandet.

Att en laddning till 80 % tar minst en halvtimme är inte ovanligt. Så om du gillar att ta längre åkturer, exempelvis till Tyskland, är detta en nackdel du ska ha i bakhuvudet innan du köper en elbil.

Läs mer: När kommer elbilen från Nevs?

Elbilar är dyra i inköp

Elbilar från kända märken som Tesla kostar generellt från 400 000 kronor och uppåt. Det är betydligt mer än för en ”vanlig” fossildriven sedan. Men du får samtidigt tänka på att laddningskostnaden generellt är låg och att det finns statliga avdrag för installation av laddbox i hemmet