Bränslefilter

Bränslefilter för Saab 9-5 är enkla att byta, men kräver från årsmodell 2005 och framåt ett specialverktyg för när man ska lossa på de två slangarna som går in i bränslefiltret.

 

Att tänka på

branslefilter_specialverktygOm din bil är av årsmodell 2004 eller äldre så behöver du endast hylsnycklar för att lossa på bilens bränslefilter.

Om den är av årsmodell 2005 eller nyare så behöver du Saabs specialverktyg för att lossa på slangarna, se bild till höger. Specialverktyget sätts in i slangens ände och sedan pressar man ut från filtret för att lossa på anslutningen.

Och eftersom att det är bränsle som du kommer att hålla på med så är det mycket viktigt att iakta försiktighet vid själva arbetet. Inga lättantändliga föremål, inga halogenlampor och gärna en brandsläckare i närheten. Allra bäst är även om du har en vän som kan vara med ifall att något skulle inträffa.

Steg-för-steg för byte av bränslefilter

  1. Ta ur säkringen för bränslepumpen vid säkringarna till vänster om instrumentpanelen. Ofta sitter säkringen på plats 15, men läs på luckan vilken plats den har. Starta sedan bilen och låt den självdö. På så sätt minskar du trycket i bränsleslangarna.
  2. Hissa upp bilens högra bakdel och säkra med pallbockar. Bilens bränslefilter finns strax framför höger bakhjul.
  3. Lossa på plastkåpan som täcker filtret. Oftast sitter den endast med ett buntband som måste klippas av.
  4. Lossa på den främre bränsleslangen. Tänk på att det kommer att rinna ut bensin, så ha gärna en hink under som du kan fånga bensinen i. När det har slutat rinna så lossar du även på den bakre.
  5. Montera ditt nya bränslefilter i omvänd ordning. Observera att pilarna på bränslefiltret måste peka mot den främre delen av bilen (bensinflödets riktning).
  6. Montera tillbaka plastkåpan genom att fästa den i en eller två nya buntband.